Ekologiczne sezamki NAURA

sezamki z kokosem miniaturaBIO SEZAMKI Z KOKOSEM

Smaczne i zdrowe nasiona jasnego sezamu połączyliśmy z wiórkami kokosowymi. Dzięki temu otrzymaliśmy popularną przekąskę w nowej odsłonie smakowej. Aromatyczny wyrazisty i orzeźwiający kokos, przywodzi na myśl wspomnienia słonecznych wakacji. Polecany jako przekąska do kawy, podczas wycieczek i aktywności fizycznej. Niezstąpiony wszędzie tam gdzie jest potrzebny zastrzyk dobrej, zdrowej energii.

BIO SEZAMKI Z CANIHUA

Bogactwo składników odżywczych sezamu zostało dodatkowo uzupełnione lekko uprażonymi nasionami canihua. Te drobne ciemnoczerwone nasiona są doskonałym źródłem białka, żelaza, makro- i mikroskładników. Sezamki z canihua marki Naura są doskonałą przekąską w czasie podróży, podczas wysiłku fizycznego, gdy jesteś zapracowany i potrzebujesz mnóstwa zdrowej energii.

BIO SEZAMKI Z MAQUI

Unikatowe połączenie czarnego i jasnego sezamu ze słodkimi owocami żurawiny i kwaśnymi jagodami maqui. Sięgając po tą przekąskę dostarczamy sobie nie tylko doskonałych wrażeń smakowych, ale także ogromnej dawki pozytywnej energii oraz makro- i mikroskładników. Idealna przekąska dla wszystkich, którzy w klasycznych produktach szukają wyjątkowego smaku.
www.bionaura.pl

Ekologiczne napoje z konopi MIR-LEK

butelka z kapslem 1 szt samaNAPÓJ Z EKSTRAKTEM Z KONOPI SIEWNEJ

Pojemność: 330 ml Napój niegazowany, pasteryzowany. Nie zawiera on sztucznych barwników oraz konserwantów. Ziele konopi oraz inne składniki wykorzystywane do produkcji pochodzą z upraw ekologicznych. Nie zawiera THC.
Skład: woda, cukier EKO, ekstrakt konopny EKO, kwas cytrynowy, kwas askorbinowy.

NAPÓJ Z EKSTRAKTEM Z KONOPI SIEWNEJ O SMAKU ZIOŁOWYM

Pojemność: 330 ml

Napój z ekstraktem konopi siewnej i ziół. Niegazowany oraz pasteryzowany. Nie zawiera on sztucznych barwników oraz konserwantów. Ziele konopi oraz inne składniki wykorzystywane do produkcji pochodzą z upraw ekologicznych. Nie zawiera THC. Skład: Skład: woda, cukier EKO, ekstrakt konopny EKO, kwas cytrynowy, kwas askorbinowy, ekstrakt rozmarynu EKO, ekstrakt kolendry EKO, aromaty naturalne. NAPÓJ Z

EKSTRAKTEM Z KONOPI SIEWNEJ Z NUTĄ POMARAŃCZY Pojemność: 330 ml
Napój niegazowany, pasteryzowany o smaku pomarańczy. Nie zawiera on sztucznych barwników oraz konserwantów. Ziele konopi oraz inne składniki wykorzystywane do produkcji pochodzą z upraw ekologicznych. Nie zawiera THC.

Skład:
woda, cukier EKO, ekstrakt konopny EKO, kwas cytrynowy, kwas askorbinowy, naturalny aromat pomarańczowy.

Ekologiczne produkty ETERNO

eko cytrynki w syropie2129657851Tworząc markę Eterno chcieliśmy, aby nasze bio-produkty były alternatywą dla przetworów dostępnych w supermarketach. Korzystamy wyłącznie z domowych, sprawdzonych przepisów z czasów, gdy nie wiedziano jeszcze, czym są konserwanty. Równie starannie, jak receptury wybieramy owoce, z których powstają nasze ekologiczne konfitury i przetwory.

Eko Cytrynki i pomarańcze pochodzą z certyfikowanych upraw na Sycylii. Po pozostałe owoce udajemy się do zaufanych polskich sadowników. Posiadamy certyfikat zgodności produkcji ekologicznej i należymy do członków sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.

Nasze bio produkty zdobyły ponadto tytuł „Top produktu” w programie „Doceń Polskie”. To tylko kilka wyróżnień, jakie udało się nam zdobyć w ostatnim czasie. Entuzjaści bio żywności znajdują w naszych słoiczkach smaki dzieciństwa. Przypominają im one domowe, zdrowe przetwory wykonywane przez ich mamy i babcie.

Jeśli chcesz się o tym przekonać na własnej skórze, nie pozostaje Ci nic innego, jak skosztować któregoś z nich. www.eterno.pl

Kombucha z chmielem NATURIA

kombucha z chmielemKombucha z chmielem to ekologiczny napój herbaciany powstający w wyniku fermentacji zielonej herbaty z grzybkiem herbacianym o nazwie "Kombucha". Grzybek "Kombucha" to grupa symbiotycznych kultur drożdży i bakterii, które pozytywnie oddziałują na organizm ludzki. Właściwości zdrowotne Kombuchy docenili już w starożytności. Kombucha zawiera liczne kwasy organiczne, m.in. kwas octowy, mlekowy i glukonowy, witaminy z grupy B, kwas askorbinowy (witamina C) i składniki mineralne, takie jak cynk, magnez, wapń, żelazo i miedź.

Chmiel znalazł zastosowanie przede wszystkim w produkcji piwa. Mało kto wie, że chmiel, a konkretnie szyszki chmielowe, czyli owocostany chmielu i lupulina, czyli lepki, żółty proszek uzyskiwany z szyszek chmielu, posiadają liczne właściwości. Zawdzięcza je przede wszystkim substancji o nazwie ksantohumol - związkowi z grupy flawonoidów, który ma silne właściwości.

Chmiel, który został użyty do produkcji Kombuchy z chmielem pochodzi z własnej ekologicznej plantacji chmielu, która jest pierwszą i jedyną w Polsce.

Drób ekologiczny LIMEKO

limeko drob ekologicznyGospodarstwo hodowlane Limeko s.c. jest przedsięwzięciem powstałym w miejscowości Młynne koło Limanowej. Od początku wszelkie starania i przygotowania do działalności hodowlanej były związane z planem hodowli drobiu ekologicznego, a w szczególności brojlerów kurzych z przeznaczeniem na ubój. Nasz projekt zakłada stworzenie spójnego łańcucha dostaw do odbiorców hurtowych i detalicznych.

Dlatego też produkcję ekologicznego mięsa drobiowego kontrolujemy od momentu doboru piskląt po gotowy zapakowany i dostarczony do punktu sprzedaży produkt. Naszą misją jest dostarczenie produktów wysokiej jakości w przystępnej cenie.

Ekologiczne herbaty klasyczne ECOBLIK

Darjeeling EcoBlikJesteśmy producentem ekologicznej żywności oraz herbat ziołowych – przygotowywanych według naszych autorskich receptur.

Znajdziesz u nas:

pojedyncze zioła / mieszanki ziołowe / kaszę jaglaną / przyprawy, a także saszetki SPA do kąpieli.

Herbaty Klasyczne EcoBlik to linia starannie dobranych ekologicznych herbat liściastych.

Wśród nich selekcja wyłącznie najlepszych i najbardziej szlachetnych listków krzewu herbacianego,

SOK MAURERA

malinaSOK NATURALNY NFC

Jeśli chcesz zachować pełnię zdrowia, a przy okazji cieszyć się dobrym smakiem napitku, wybierz sok naturalny NFC z rodzinnego gospodarstwa. Co jednak oznacza ten niezwykły skrót? Z definicji soki NFC to soki wyrabiane nie z koncentratu, czyli tłoczone od razu z surowca – warzyw oraz owoców. Produkty te zwane są również sokami bezpośrednimi właśnie z uwagi na fakt tłoczenia ich z surowych składników. W dodatku soki tego rodzaju wykonane są jedynie ze świeżych owoców i warzyw, dzięki czemu nie ma w nich zbędnej chemii oraz zachowują one pełnię substancji odżywczych.

Sok naturalny tłoczony jest na zimno, nie tracąc przy tym cennych witamin, istotnych dla organizmu człowieka. Jego istotną cechą jest brak klarowania, co sprawia, że sok pozostaje naturalnie mętny i przed otwarciem należy go wstrząsnąć. Co więcej, nie jest konserwowany substancjami chemicznymi oraz zawiera jedynie te cukry, które występują w jego składnikach, czyli owoców i warzyw.

To sprawia, że sok naturalny jest najzdrowszą alternatywą dla kupnych soków i napojów gazowanych. Nierozcieńczana formuła sprawia, że sok świetnie gasi pragnienie, jednocześnie gwarantując pełnię naturalnego smaku. W naszej ofercie znaleźć można soki wykonane m.in. z jabłek, aronii, czarnej porzeczki, buraczka czy jabłek. Gwarantujemy również dostęp do soków kiszonych (z buraczka, selera, pietruszki marchewki). Nasze soki nfc dostępne są w trzech pojemnościach: 300ml, 700ml oraz w kartonach 5-litrowych typu bag-in-box.

JOGURTY MAGDA

magdaZakład Produkcji Jogurtu MAGDA powstał w 1991 roku w Szaflarach, miejscowości oddalonej 16km od Zakopanego, jako rodzinna firma z bogatymi tradycjami. Lokalizacja zakładu oraz dostawców mleka i ich hodowli, na czystych terenach Podhala, wolnych od przemysłu ciężkiego, gwarantuje pełnowartościowe produkty, najwyższej jakości. Firma MAGDA dba o środowisko naturalne, pieczołowicie kultywując tradycyjną produkcję, w oparciu o receptury bez konserwantów i chemicznych dodatków. Markę cechują wielokrotnie potwierdzane: Jakość, czyli niepowtarzalny smak o unikatowych kompozycjach oraz nieskazitelna produkcja, którą potwierdzają liczne certyfikaty, nagrody i wyróżnienia. Zdrowie, gama produktów prozdrowotnych, wzbogacona w wapń, o obniżonej zawartości tłuszczu, z unikalna konfiguracją aż 7 kultur bakteryjnych. Tradycja, rodzinne korzenie w branży mleczarskiej, sięgające połowy ubiegłego stulecia.

Żywność ekologiczna BIO FOOD

biofoodŻywność Ekologiczna BIO FOOD sp. z o.o. od samego początku swojego powstania tj. od 1994 roku zajmuje się wyłącznie przetwórstwem owoców i warzyw ekologicznych. Przetwórnia skoncentrowana jest na produkcji wysokiej jakości soków owocowych, soków owocowo-warzywnych, soków z warzyw kiszonych, smoothie. Uzupełnieniem asortymentu są przetwory owocowo-warzywne takie jak: korniszony, kapusta kiszona, sałatki warzywne powidła śliwkowe, masło sezamowe i zupy ekologiczne. Bio Food jest członkiem Stowarzyszenia Polska Ekologia oraz Kujawsko Pomorskiego Stowarzyszenia EKOŁAN. W 2012 roku w zakupionym nowoczesnym zakładzie wdrożono system zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności ISO 22000. Wiele naszych produktów, a zwłaszcza soki kiszone z warzyw, postrzegane są przez współczesną medycynę jako żywność będąca doskonalą profilaktyką w wielu chorobach układu pokarmowego oraz chorób nowotworowych. W tych ostatnich schorzeniach soki kiszone ze względu na łatwą przyswajalność makro- i mikroelementów oraz obecność związków antocyjanowych pochodzących z buraka, marchwi , selera lub czerwonych winogron mogą działać zarówno profilaktycznie, jak i wspomagać leczenie farmakologiczne. Badania soku z buraka kiszonego prowadzone w latach 2010-2011 przez SGGW w Warszawie udowodniły, że sok ten niszczył komórki nowotworowe raka żołądka. W maju 2010 roku nasz produkt Biosmoothie truskawkowe otrzymał główną nagrodę: Best of Organic 2010 w konkursie na najlepszy produkt ekologiczny organizowanym przez EkoConect podczas seminarium Organic Marketing Forum 2010, a w październiku 2010 na Targach Natura Food w Łodzi otrzymaliśmy wyróżnienie za produkt Biosmoothie brzoskwiniowe. Na tych samych Targach w 2011 za produkt sok z Buraka kiszonego otrzymaliśmy główną nagrodę. W roku 2012 ekologiczny sok z marchwi kiszonej został nagrodzony Złotym Medalem na Targach Natura Food jako najlepszy produkt ekologiczny na rynku polskim a w roku 2013 otrzymaliśmy tą samą nagrodę tym razem za ekologiczny sok wielowarzywny. W tym samym roku Ekologiczny Sok z buraka kiszonego został uznany za produkt innowacyjny i otrzymał Certyfikat „Dobry produkt-wybór ekspertów” na gali zorganizowanej przez czasopismo Rynek Spożywczy.

Miody ekologiczne Pasieka ekologiczna Jerzy Bańkowski

miody pasieka BańkowskiHistoria z pszczołami w naszym rodzinnym domu zaczyna się w 1946 roku. Pierwszą rodzinę pszczelą zakupił mój Dziadek za trzy korce pszenicy jako prezent dla mojego Ojca. Podstawowe wiadomości zaczerpnął od pszczelarza mieszkającego w sąsiedztwie. Z wielkim zaciekawieniem rok po roku obserwował ich zachowanie i w miarę możliwości powiększał pasiekę. Po ukończeniu kursów oraz szkoleń w 1951 roku uzyskał tytuł rzeczoznawcy chorób pszczelich. Pszczoły stały się częścią naszej rodziny . Mając 15 lat zacząłem samodzielnie prowadzić własną pasiekę zaczynając od pięciu rodzin pszczelich pomagając jednocześnie przy pracach w pasiece Ojca liczącej ok.50 rodzin. Dorastając uczestniczyłem we wszystkich możliwych szkoleniach ,konferencjach i zebraniach pszczelarskich . w 2003 roku uzyskałem tytuł mistrza w zawodzie pszczelarz. Obecnie moja pasieka liczy ok 150 rodzin pszczelich, którą prowadzę przy pomocy rodziny. Potwierdzeniem rodzinnej tradycji jest wpis moich miodów na „Listę Produktów Tradycyjnych” prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i rozwoju Wsi w 2008 r.

Eko-żywność KUBARA

winogrmusli kubaraKUBARA sp. z o.o. to firma, która powstała z wielkiej pasji do zdrowego stylu życia, naturalnych produktów i stałej obserwacji wpływu diety na samopoczucie człowieka. Marek Kubara, założyciel firmy, porzucił karierę naukową na Politechnice Częstochowskiej, by w pełni poświęcić się zawodowo swoim wieloletnim zainteresowaniom. Dziś stworzona przez niego firma ma w swojej ofercie wysokiej jakości żywność ekologiczną ekoProdukt, naturalne suplementy diety, produkty bezglutenowe Amarello oraz żywność funkcjonalną, sprzedawaną pod marką Dobra Kaloria, które tworzą łącznie ofertę ponad 50 produktów. Przez klientów firma jest ceniona za wysoką jakość produktów, ich doskonały smak oraz oryginalne receptury. Większość produktów jest tu wytwarzana ręcznie, tradycyjnymi metodami. Firma chcąc stale poprawiać jakość swoich wyrobów, sięga także po nowe rozwiązania takie jak np. prażenie ziaren w gorącym powietrzu, bez dodatku tłuszczu. Przedstawiciele firmy, poszukując inspiracji do tworzenia nowych wyrobów podróżują po świecie, rozmawiają z dietetykami i lekarzami, eksperymentują z różnorodnymi składnikami. Czasami pomysły na produkty rodzą się także w trakcie realizacji pozazawodowych pasji, jak w przypadku ekologicznego batonu energetycznego Powerbread. Pomysł na jego produkcję narodził się w głowie właściciela firmy podczas biegu na nartach, kiedy zauważył, że dla osób uprawiających sport nie ma na rynku ekologicznych produktów, dających im wartościową energię. Poszukując nowych propozycji dla klientów, KUBARA Sp. z o.o. była pierwszą firmą w Polsce, która w 1993 roku wprowadziła na rynek len mielony, nową, łatwiej przyswajalną i wygodniejszą w użyciu formę popularnego siemienia lnianego. Wśród innych produktów firmy warto wyróżnić Otrębusie, czyli ciasteczka stworzone na bazie otrąb i jogurtu, które zawierają najwyższą zawartość błonnika wśród dostępnych na rynku ciastek (17 proc). Z myślą o diabetykach, od 2008 roku Otrębusie są także produkowane bez dodatku cukru, a firma tworzy kolejne receptury, które pozwolą jej poszerzać ofertę dla tej grupy klientów. Inne oryginalne produkty firmy to: chrupki gryczane – przepyszna propozycja na wartościowe śniadanie, czy prażone pestki dyni czy słonecznika.

Piekarnia PIWOŃSKI

100 zytnie chleby na zakwasie 040420170959

W Łomiankach, koło Warszawy, od ponad 60-ciu lat wypiekamy zdrowe pieczywo wedle tradycyjnych, staropolskich receptur. Wyłącznie z naturalnych składników, bez sztucznych dodatków. Jesteśmy małą rodzinną piekarnią i szczycimy się tym, że współpracujemy z małymi, rodzinnymi młynami (np. mąka razową i graham z młynu od Pana Wyrzykowskiego, pytlową dostarcza nam Jakpol Ambroziak, prastarą odmianę orkiszu typu Oberkulmer Rotkorn od ORvity, pszenne od Młynu Jujka czy gryczaną od Swoja Mąka) i nie wypiekamy z tzw. miksów piekarskich. Miksy piekarskie to gotowe mieszanki mąki z polepszaczami, barwnikami, wzmacniaczami smakowymi, enzymami i innymi chemicznymi dodatkami mającymi na celu uzyskać powtarzalność wypieku w jak najkrótszym czasie przy okazji zapewniając walory smakowe. Dobra praktyka piekarska, naturalne składniki i sprawdzone receptury należą do naszej tradycji, którą budujemy od 1955 roku.

Żywność ekologiczna MALWA

bio kokosFirma MALWA powstała w 1993 roku. Pierwszą działalności firmy była produkcja makaronów. W 1997 roku uruchomiliśmy nowy zakład w którym rozpoczęliśmy produkcję ciastek kruchych i ptysiowych. W tym czasie również rozpoczęliśmy prace nad opracowaniem nowych receptur tak aby wytwarzane przez nas wyroby zarówno makarony jak i ciastka posiadały cechy żywności prozdrowotnej, inaczej funkcjonalnej.

Opracowaliśmy szereg nowych innowacyjnych receptur. Produkty nasze znalazły nabywców wśród małych dzieci, osób chorych na cukrzycę, osób chcących zachować smukłą sylwetkę jak również wśród wegan i wegetarian.

W 2006 r. Firma nasza uzyskała unijny certyfikat produkcji żywności ekologicznej i od tamtego czasu do naszej oferty weszły produkty wytwarzane z surowców ekologicznych "czystych chemicznie i genetycznie". Dla potrzeb produkcji ekologicznej opracowane zostały receptury nowych produktów oczywiście z surowców ekologicznych. Powstały nowe rodzaje bio makaronów, bio ciastek.

Agrestada (Barwy Zdrowia)

agrestada foto ze stronyAgrest to smak dzieciństwa, który odkrywamy dla Was na nowo. Pierwszy w Polsce napój na bazie agrestu. Stworzyliśmy niepowtarzalne smaki, które połączyliśmy z agrestem. Większość składników wykorzystywanych przy produkcji napoi pochodzi z naszej własnej uprawy w szczególności agrest, czarna porzeczka, malina, rabarbar. Nasze napoje wytwarzane są w 100% z naturalnych składników z najczystszą wodą źródlaną po to by wydobyć prawdziwy smak owoców. Agrestada to napój niegazowany pasteryzowany, który nie zawiera żadnych sztucznych dodatków.

Naturalne wafle zbożowo-ryżowe SIEJEJE

SiejeJe przezroczysteWAFLE AMARANTUSOWE W skład wafli wchodzi mąka pszenna, amarantus, ryż brązowy oraz sól morska. Wszystkie składniki są organiczne, pochodzą z upraw, gdzie nie stosuje się pestycydów czy GMO. Dzięki temu wafle amarantusowe nie tylko wyśmienicie smakują, ale też zawierają największą możliwą ilość wartości odżywczych.

WAFLE ORISZOWE Wafle orkiszowe Biojeje to pyszna i zdrowa przekąska, która dostarcza szeregu wartości odżywczych. Można ją spożywać samodzielnie, a także wykorzystywać jako zamiennik chleba. Smakuje wybornie zarówno z dodatkami słodkimi, jak i wytrawnymi. Idealna jako drugie śniadanie w pracy czy szkole. Wafle orkiszowe powstały z połączenia mąki orkiszowej, pszennej, łuski gryczanej, ryżu brązowego z dodatkiem oleju słonecznikowego i odrobiny soli morskiej. Wszystkie składniki są w pełni ekologiczne, co oznacza, że nie są modyfikowane genetycznie i pozbawione są wszelkich, sztucznych dodatków czy chemicznych środków ochrony roślin.

WAFLE GRYCZANE Wafle gryczane Biojeje to świetny sposób na urozmaicenie codziennej diety o zdrowy i wartościowy produkt. Ten w 100% naturalny wyrób powstał na bazie kaszy gryczanej i łuski gryczanej. Stanowi doskonałe źródło białka, błonnika oraz szeregu witamin i minerałów. Doskonale zastąpi wysoko przetworzone przegryzki w codziennym jadłospisie. Produkt jest idealny do samodzielnego spożywania, świetnie też smakuje z dżemem, miodem, różnego rodzaju serkami i innymi, kanapkowymi smarowidłami.

Ekologiczne produkty mleczarskie EkoŁukta

ekolutkaMleczarnia EkoŁukta Sp. z o.o. jest niedużym przedsiębiorstwem mleczarskim położonym pomiędzy Olsztynem, a Ostródą, na czystych terenach Warmii i Mazur. Od samego początku głównym celem naszej działalności jest produkcja certyfikowanej żywności ekologicznej. Widząc wzrastające, także w Polsce, zapotrzebowanie na żywność zdrową, naturalną, opartą na tradycyjnych recepturach, a przede wszystkim bezpieczną, staramy się zaspokoić oczekiwania klientów. Ekologiczne produkty mleczarskie wytwarzane w Mleczarni EkoŁukta produkowane są z mleka pasteryzowanego. Surowiec pochodzi wyłącznie z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych zlokalizowanych na czystych terenach Warmii i Mazur. Mleko ekologiczne nie zawiera zanieczyszczeń GMO oraz pozostałości pestycydów, których stosowanie jest wykluczone w rolnictwie ekologicznym. W procesie produkcji nie są stosowane syntetyczne dodatki i substancje wspomagające jak barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, substancje powlekające i inne.

Wędliny ekologiczne WASĄG

wasagJesteśmy jednym z nielicznych producentów ekologicznych wędlin i mięsa w Polsce. Posiadamy certyfikat ekologiczny na swoje wyroby. Nasza firma, to firma Rodzinna prowadzona od ponad 20stu lat. Wspólnie z Najbliższymi zajmujemy się produkcją ekologicznych wędlin wieprzowych oraz od niedawna również drobiowych produktów. W naszej ofercie mamy również bio mięso wieprzowe i wołowe. Nasz zakład mieści się w Hedwiżynie w województwie Lubelskim, na Roztoczu tuż przy Roztoczańskim Parku Narodowym. W otoczeniu pól i lasów, posiadając własne ujęcie wody, produkujemy wędliny bez polepszaczy, bez chemii spożywczej, według tradycyjnych receptur z ekologicznych mięs.

Wędliny ekologiczne JASIÓŁKA

jasiolkaWędliny produkowane przez Z. M. Jasiołka zawierają tylko naturalne i zdrowe składniki oraz ich proporcje pozwalające utrzymywać idealną figurę i dbać o Państwa zdrowie. Szczególnie polecamy idealnie "chudziutkie" szynki i polędwiczki zapewniające prawidłową dietę bez obawy o zbędny "tłuszczyk". Zalecane są także przy diecie bezglutenowej oraz w czasie rekonwalescencji.

NASZA SPECJALNOŚĆ TO TRADYCYJNE PODKARPACKIE, WĘDLINY EKOLOGICZNE BEZ KONSERWANTÓW. Produkcję opieramy tylko na tradycyjnych recepturach, nie stosujemy konserwantów ani tzw. polepszaczy, modyfikowanych białek, soi, błonnika itp. Wędliny to głównie wysokiej jakości kiełbasy suche, półsuche, wędzonki dukielskie (boczki, polędwice wieprzowe, szynki, balerony) oraz salceson bez żelatyny, wszystkie przygotowywane wg. starych, nieraz 150 letnich receptur -pochodzących z okolicznych wsi, dawnych dworów szlacheckich a nawet armii austro-węgierskiej. Jako jedyni w kraju produkujemy "KIEŁBASĘ PRADZIADA", w skład której, wchodzi mięso szynkowe wieprzowe i wątróbka!

Ekologiczne przetwory z aronii BIO JUICE

biojuiceP.P.H.U. Bio Juice jest jednym z największych producentów owoców aronii oraz produktów z aronii w Polsce. Owoce wykorzystywane przez nas do produkcji pochodzą wyłącznie z ekologicznych, certyfikowanych plantacji, gdzie uprawiane są z należytą starannością i zaangażowaniem. Gama naszych produktów obejmuje m.in. ekologiczny sok z aronii, koncentrat z aronii, aronię liofilizowaną w proszku, dżem z aronii i wiele innych. Wszystkie produkty są wykonywane pod okiem specjalistów, a proces produkcji odbywa się w nowoczesnym parku maszynowym. Nasze wieloletnie doświadczenie i wiedza w uprawie i produkcji aronii gwarantują najwyższą jakość oferowanych produktów i ich niepowtarzalny smak. Wszystkie produkty wytwarzane są pod okiem specjalistów w nowoczesnym parku maszynowym.

Działamy zarówno na rynku krajowym jak i na arenie międzynarodowej, jesteśmy obecni już na czterech kontynentach. Dzięki najwyższej jakości naszych produktów klienci darzą nas zaufaniem i chętnie wracają po nasze ekologiczne produkty z aronii.

Ekologiczne pieczywo GS Wydminy

wydminyWyjątkowe walory wypiekowo-smakowe naszego pieczywa zawdzięczmy surowcom produkowanym w rejonie Warmiii Mazur. Oferujemy "Mazurskie Chleby Bio", których podstawowym surowcem są mąki ekologiczne, pozyskiwane ze zbóż ekologicznych produkowanych na naszym terenie.

"Eko-Piekarnia" od 14.11.2006 jest członkiem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego reprezentując Region "Warmia, Mazury i Powiśle".

Ekologiczne Grzyby Marynowane RUNOLAND

grzyby marynowaneGrzyby marynowane to tradycyjna polska i równocześnie słowiańska potrawa. Jej receptura pozwala na długotrwałe przechowywanie grzybów zdatnych do jedzenia. Jest to najlepszy sposób na zatrzymanie smaków i niezwykłych aromatów jesieni. Już nasze babcie dobrze wiedziały, że aby zwiększyć trwałość żywności należy ją w odpowiedni sposób zamarynować. Do najbardziej cenionych i popularnych grzybów marynowanych należą borowiki, podgrzybki, kurki i opieńki. I to właśnie te grzyby pozyskiwane są tylko z ekologicznie czystych rejonów - z lasów w których przez co najmniej 3 lata nie były stosowane żadne środki chemiczne. Dzięki temu mamy pewnośc, że grzyby marynowane firmy RUNOLAND są w pełni naturalne i zdrowe. Jakośc produktów jest systematycznie kontrolowana przez jednostkę certyfikującą EKOGWARANCJA, która gwarantuje,  iż nasze produkty spełniają wszystkie rygorystyczne wymogi produktów ekologicznych.

Ekologiczna ćwikła z chrzanem RUNOLAND

cwikla z chrzanemBurak to bardzo polskie warzywo, od dawna gości na naszych stołach. Najczęściej właśnie w towarzystwie chrzanu. Niesamowicie aromatyczny zapach ćwikły z chrzanem kojarzony jest ze Świętami Wielkanocnymi. Ćwikła z chrzanem RUNOLAND świetnie smakuje z wędlinami, mięsem pieczonym, czy jajkami na twardo. Do produkcji używamy jedynie najbardziej soczystych, jędrnych, ekologicznych buraków oraz chrzanu. Buraki zawierają rozmaite, wartościowe dla zdrowia składniki mineralne - przede wszystkim potas, wapń, fosfor. Ten skład uzupełniają aminokwasy oraz inne substancje świetnie wpływające na trawienie.

Dietetycy zalecają jedzenie buraków osobom z nadkwasotą i chorobą wrzodową, czy też cierpiącym na niedokrwistość - warzywo to ma silne właściwości krwiotwórcze. Dodatek chrzanu do ćwikły pobudza wydzielanie soków trawiennych, wzmaga przemianę materii, poprawia pracę wątroby i nerek.

Ćwikła z chrzanem RUNOLAND nie tylko zwiększa odporność organizmu, ale także nadaje potrawom wyjątkowy smak.

Dżemy i konfitury OWOCOWY DOM

owocowy domOwocowy Dom jest młodym polskim przedsiębiorstwem o rodzimym kapitale. Nasze ekologiczne dżemy i konfitury produkowane są w Polsce z certyfikowanych ekologicznych owoców, uprawianych głównie na terenie województwa świętokrzyskiego, lubelskiego i podlaskiego. Filozofia i misja "Owocowego Domu" skupia się wokół szeroko pojętego, zdrowego i ekologicznego stylu życia, w myśl maksymy mówiącej o tym, że „jesteśmy tym, co jemy”. Zależy nam, aby dawać konsumentom wszystko to, co płynie z dobrodziejstw natury. Nasze przetwory powstają wyłącznie z produktów posiadających certyfikat żywności ekologicznej. Ten symbol zielonego listka jest niezmiernie zobowiązujący. Oznacza on, że w procesie produkcyjnym nie ma mowy o żadnych kompromisach i układach. Owocowa zawartość każdego słoiczka lub butelki z logo „Owocowego Domu” jest w 100% naturalna, posiada prawdziwy owocowy wkład ze składników o najwyższej jakości. Każdy szczebel procesu wytwórczego niepowtarzalnych smaków, objęty jest pewną kulturą ich tworzenia. Dbając o każdy stopień produkcji, zwraca się uwagę na najdrobniejsze jej ogniwa, począwszy od zbierania owoców, dokładną ich selekcję, dbania o tereny na których rosną, szacunku do ludzi, którzy je tworzą, a kończąc na nietuzinkowych opakowaniach, do których trafiają produkty finalne.